Verhuren in Vlaanderen vanaf 2020

Hier moet jouw woning tegen 2020 aan voldoen

Vanaf 2020 dienen enkele verplichtingen op renovatievlak nageleefd. Zo niet, loopt je woning het risico om ongeschikt verklaard te worden. Voor oudere woningen betekent dit vaak dat er nog werk aan de winkel is. Ben je van plan nog dit jaar je woning te renoveren? Dan maak je hoogstwaarschijnlijk kans op enkele mooie premies om de kosten een stukje te drukken.

Welke verplichtingen zijn er?

We sommen de verplichtingen hieronder op. Ze zijn belangrijk, want worden de normen niet gehaald, dan riskeer je strafpunten. Bij 15 strafpunten loop je de kans dat je woning onbewoonbaar wordt verklaard.

1. Dakisolatie voorzien

Daken van woningen en huurwoningen moeten tegen 2020 voorzien zijn van isolatie. De verplichte dakisolatie moet voldoen aan de R-waarde of warmteweerstand van minimaal 0,75m² K/W (m² kelvin per watt). Wanneer een zolder onbewoond of onverwarmd is, volstaat het ook om de zoldervloer te isoleren. Dakisolatie die niet in orde is, kan een reden zijn om een woning ongeschikt tot bewoning te verklaren.

2. Enkel glas vervangen

Tegen 2020 moeten de ramen van alle woningen minstens dubbel glas hebben. Doe je het meteen beter en kies je voor hoogrendementsbeglazing, dan word je beloond met premies. De netbeheerder beloont met 10 euro per vierkante meter. Voer je samen met deze investering nog twee andere energiebesparende maatregelen uit, dan kan je rekenen op een totaalrenovatiebonus.

De dubbelglasverplichting geldt enkel voor de leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van een woning. Traphallen, inkomhallen en gangen hoeven dus geen dubbel glas te hebben.

Wanneer blijkt dat dubbel glas ontbreekt, worden er strafpunten toegekend.

3. Rookmelders plaatsen

Ook al tegen 2020 moeten alle woningen uitgerust zijn met een rookmelder. Een rookmelder plaats je idealiter in het midden van een plafond. Advies is om rookmelders te plaatsen in elke ruimte die je door moet om van de slaapkamer naar buiten te geraken. De rookmelder moet CE gemarkeerd zijn, voldoen aan de norm NBN EN 14604, reageren met een scherp geluidssignaal en van het optische type zijn.

4. Verwarmingsketels vervangen

De overheid wil verouderde verwarmingsketels uit de Vlaamse woningen bannen. Dit is geen verplichting, wel een ambitie. Bij het onderhoud van de cv-ketel is het wel zo bepaalde waarden niet overschreven mogen worden. Voor aardgas zijn die strenger geworden vanaf 2018.

De verwarmingsmarkt wordt vooral gestuurd via de Ecodesignverordening die bepaalt welke cv-ketels nog mogen worden verkocht. Vanaf september dit jaar wordt dit opnieuw strenger. In de praktijk betekent dit dat er bijna alleen nog condenserende cv-ketels (of de beste lage temperatuurketels) kunnen verkocht worden.

Bron: zimmo.be