Kies bewuster voor je geld

Meer dan 270 miljard euro op spaarboekjes... slim?

In maart van dit dit jaar stond er meer dan 274 miljard euro op de Belgische spaarboekjes. En dat bedrag stijgt nog steeds, maand na maand. Zelfs al brengt het weinig euros op. Alles wegconsumeren dan maar? Toch niet, want het is goed om te sparen voor later. Anders sparen.

Je kunt je afvragen of we samen wel zo’n slimme spaarders zijn. Want geef nu toe. Je moet echt zoeken naar een spaarrente die boven een halve percent uitkomt, basisrente en getrouwheidpremie samen gerekend. Dat terwijl de gemiddelde inflatie dit jaar op 2,03% staat. Met een rentevoet van 0,5% verloor je spaargeld dus gemiddeld zo’n 1,5% aan waarde. Ieder jaar opnieuw. Deze cijfers laten zien wat er aan de hand is. In vlotte taal noemt men dat ‘achteruit boeren’. Doe zo twintig jaar voort, om bijvoorbeeld voor je pensioen te sparen, en je bent tegen dan een kwart van je koopkracht kwijt.

Als je dus op eigen kracht voor latere dromen wilt sparen, of gewoon voor wat extra ruimte straks tijdens dat pensioen, dan is het spaarboekje tot nader order geen goede oplossing. Je moet immers al bijsparen om gewoon de koopkracht van dat spaargeld op hetzelfde niveau te houden.

En toch is sparen nuttig en vaak ook nodig.

Tegenwoordig kan elke Belg op mypension.be zijn of haar pensioenbedrag op pensioenleeftijd berekenen.  Je kunt daar ook simuleren wat er met je pensioen gebeurt als je vroeger stopt met werken.

Doorgaans blijkt dat we de hoogte van ons pensioen overschatten. En dat heeft rechtreeks invloed op de latere consumptiemogelijkheden. Het is daarom nuttig tijdig  uit te dokteren hoeveel er moet gespaard worden, om later nog van het leven te genieten zoals je dat allemaal wil doen. Een paar simulaties laten dat zien.

Stel, je bent een 40 jarige man, zelfstandige en je wilt op je 65 jaar met pensioen gaan. Je droom is om elke maand over 5000 euro te kunnen beschikken, uit rentes betaald. Je hebt wel nog geen euro gespaard. Wel, dan moet je met de rentecijfers van vandaag tegen je pensioen aan op een kapitaal kunnen rekenen van zo’n 925.500 euro. Dat kapitaal opbouwen betekent dat je vanaf nu 25 jaar lang elke maand tot je pensioenleeftijd zo’n 2.375 euro spaart.

Als je een 35 jarige vrouw bent die loontrekkend is en op de leeftijd van 67 jaar over 3.000 euro netto wilt beschikken, dan heb je straks bijna 615.000 euro aan kapitaal nodig. Dat kapitaal verzamelen betekent een spaaropdracht van 1.150 euro per maand, elke maand vanaf nu tot aan de pensioenleeftijd.

 

Tijdig voorbereiden is essentieel

Bovenstaande simulaties zijn met afgeronde bedragen en standaard simulaties. De boodschap is vooral dat je je pensioen tijdig moet voorbereiden. Het pensioen betekent meer hobby’s, meer kleinkinderen, meer reizen en meer tijd om geld uit te geven. Als je na je pensioen evenveel wilt blijven uitgeven, of net iets meer, is het dus belangrijk om toch wel slimme financiële beslissingen te nemen. Doe dat best tijdig vooraf. Hoe eerder je gezonde financiële beslissingen neemt voor later, hoe meer tijd er overblijft om te bouwen aan financieel comfort voor later.

Dus ja, het is raadzaam om te sparen voor later, alleen is het klassieke spaarboekje geen echt spaarboekje meer.

Jouw Plus++makelaar is ideaal geplaatst om je pensioenplaatje voor te rekenen en kan je de weg wijzen in alternatieven.

 

Tip: Ga je eigen pensioen na op mypension.be